perjantai 9. joulukuuta 2022

Miksi autistisuus on pinnalla juuri nyt?

Yksinkertaisesti, ne ikäpolvet, jotka eivät lapsena saaneet diagnoosia, mutta joilla on ollut elämässään aina haasteita, ovat kasvaneet nyt aikuisiksi.
Heitä diagnosoidaan siis vuosien viiveellä.

Näitä ihmisiä ei aikaisemmin diagnosoitu, sillä heillä ei aikaisemmin ollut tietoa ja taitoa kertoa autistisuudestaan. He olivat silloin lapsia. 

Tieto on lisääntynyt, sillä nuo ihmiset ovat kasvaneet aikuisiksi ja yhä useammalla on taito nyt vihdoin jakaa kokemuksiaan. Heillä ja siis meillä on myös, aikaisemmista sukupolvista poiketen, meille turvallisia ja mukavia alustoja, joissa jakaa tietoa ja kokemuksia olemalla kuitenkin turvallisesti omalla mukavuusalueella. Nämä alustat liittyvät vahvasti nettimaailmaan ja siihen, että asioista voi kirjoittaa, joka on monille autistille helpompi tapa kommunikoida. Aikaisemmilla sukupolvilla nämä alustat, jos niitä silloin oli, eivät olleet vielä tuttuja ja turvallisia.

Nyt kun aikuisiksi kasvaneet autistiset kertovat kokemuksistaan, yhä useampi ja nuorempi pystyy peilaamaan itseään niihin asioihin ja havainnoimaan itsessään niitä asioita, joista ei niillä aikaisemmilla sukupolvilla ollut nuorempana minkäänlaista tietoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki lapset eivät pidä huvipuistoista

Vaikka koin lapsena kouluarjen raskaana, koin silti, etten oikeastaan halunnut, että kesäloma tai muut lomat koskaan alkaisivat. Tai, että n...