keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Vastamelukuulokkeet ja ääniyliherkkyys

Vasta joitain viikkoja sitten hankin ensimmäiset omat kuulokkeeni. Kuulokkeiden käyttötarkoitus oli erityisesti vähentää stressiä yleisillä paikoilla liikkuessani, joka johtuu ympärillä olevista äänistä. Olen huomannut, että jo tieto siitä, että kuulokkeet ovat olemassa ja voin niitä tarvittaessa käyttää, on helpottanut oloani ihmisten ilmoille lähtemisessä.

Tässä kuulokkeet jotka viimein ostin:


Kyseessä siis JBL E65 NC BT, valkoinen 

Pieni sanakirja: 
NC= Noice cancel= vastamelutoiminto
BT= Bluetooth, eli langaton


Hinta

Ostin kuulokkeet gigantista ja ne maksoivat 100e. 

Pikku vinkki:
Itse gigantin liikkeessä (kajaanissa) hinta oli huomattavasti korkeampi, mutta kun mainitsin, että netissä oli sadalla eurolla, sain ne netissä sillä hinnalla.
 Kannattaa siis olla valppaana hintojen kanssa ja tarkistaa netissä oleva myyntihinta. Hyvällä tuurilla se voi olla halvempi ja jos niin on myyjät eivät sitä liikkeessä sano, mutta heidän täytyy myydä hinta netissä olevalla hinnalla jos siitä huomauttaa

Jos haluaa vielä halvemmalla ja tilaaminen ei haittaa, niin CDON.com kaupasta saa postituksen kanssa nämä kuulokkeet vielä vähän halvemmalla. Hinta siellä tällä hetkellä alennuksessa 91.90e. Postitus 2.95e. (linkissä kuulokkeiden värinä musta)

Ominaisuudet

- Nämä kuulokkeet ovat korvan ympärille tulevat eli around-ear kuulokkeet

Valitsin tämän tyyppiset kuulokkeet, koska luin sellaisten kuulokkeiden vaimentavan parhaiten ympärillä olevia ääniä, joka on mielestäni ymmärrettävää ja joka sopii omaan käyttötarkoitukseeni.

Toinen syy miksi valitsin around-ear kuulokkeet on, etten halunnut korvan päälle (over-ear/on-ear) tulevia kuulokkeita, sillä ajattelin niiden ehkä painavan korvia vähän liian häiritsevästi. Nappikuulokkeita (in-ear) en vain pysty käyttämään, koska 
1. korvakäytäväni on erityisen pieni ja kaareva, ja vaikka esimerkiksi korvatulppa olisi korvaan muotoutuva, se ei tunnu hyvältä korvassa ja putoaa herkästi pois 
2. Korvani ovat hyvin herkät ja korviin sisään laitettavat kuulokkeet (tai tulpat) aiheuttavat liikaa ärsytystä. 

Miinukset

Miinuksia näissä kuulokkeissa on se, että näitä en pysty oikein pitämään kuumalla ilmalla ja näin kesän viileämmälläkin ilmalla ne alkavat hiostaa, joka tuntuu ikävältä. Tähän auttaa kuitenkin se, että ''tuulettelen'' korvia välillä :) Toinen huono puoli on, että kuulokkeiden sanka alkaa jossain vaiheessa painamaan päälakea ikävästi. Tällöin siirrän kuulokkeiden sankoja vähän eri paikkaan päätä.

- Näissä kuulokkeissa on bluetooth, eli ne voi liittää langattomasti laitteeseen, jossa on bluetooth ominaisuus. Mutta näiden mukana tulee myös johto, joka oli yksi kriteeri kuulokkeihin. En ole koskaan käyttänyt bluetooth kuulokkeita, enkä sen takia oikein luota yhteyden pitävän ja halusin varmuuden vuoksi johto ominaisuuden. Nyt kun olen kokeillut kuulokkeita myös bluetooth ominaisuudella, niin luottamus siihen on kasvanut.

- Melunvaimennustoimintoa en ole ennen käyttänyt, joten tämä arvio on ensikertalaisen, mutta ääniyliherkän kokemus.
Jo ilman melunvaimennus toimintoa kuulokkeet vaimentavat mukavasti ympärillä olevia ääniä ja sen takia olen käyttänyt kuulokkeita myös ilman melunvaimennustoimintoa. Melunvaimennustoiminto tuo kuitenkin ihanaa lisämukavuutta äänikokemukseen. 
Melunvaimennus toiminto on näissä kuulokkeissa päällä silloin, kun kuulokkeet ovat päällä. Melunvaimennuksentoiminnon kanssa ero ei ole järisyttävän huomattava, mutta eron kuitenkin huomaa selkeästi. 

Kokemus kuulokkeiden kanssa kirpputorilla:

Kirpputorilla oli radiosta kuuluvaa musiikkia, noin 20 asiakasta ja ulko-ovi oli auki. Kirpputori on arviolta noin <200neliömetriä ja se on aivan tien vieressä, joka ei kuitenkaan ole iso tie. Lähistöllä on isompi tie liikennevaloineen.

Ilman vastamelutoimintoa kuulokkeet vaimensivat mukavasti ympärillä olevia ääniä, mutta kuulokkeiden laitto päälle häivytti kokonaan joitain ääniä. Radiosta kuuluvan kappaleen tunnistus tuotti vaikeuksia toiminnan ollessa päällä, mutta tarkasti kuunnellessa sen osasi tunnistaa. Ilman toimintoa, sen pystyi tunnistamaan helpommin. 
Kuvittelen, että erilaiset äänet ovat tavaroita jotka leijuvat ilmassa. Ihmisen puhe on kuin ilmassa leijuva pöytä, erilaiset kolahdukset isompia esineitä kuten tuoleja, autojen hurina ulkona on paperiroskaa jne. Kuulokkeiden laitto päälle tuntuu, kuin ympäristön äänet puhdistuisi kokonaan pölystä ja lähes kokonaan isommista roskista, kuten paperiroskista pahvilaatikoihin asti. 
Vastamelutoiminnon kanssa tuntuu, kuin joku olisi pyyhkinyt äänipölyt, imuroinut sinne mahtuvia ääniä ja vienyt ääniroskapussit roskiin.

Äänet jotka häipyivät kirpputorilla ollessa kokonaan toiminnon kanssa olivat mm. vaatteiden kahina, ihmisten hengitys ja tuhina ja askeleiden äänet. Melkein kokonaan häipyivät ulkoa kuuluva tuuli ja autojen äänet.  Kuulokkeiden päälle laitto auttoi mielestäni todella hyvin omaan olooni. Olo oli rauhallisempi ja seesteisempi. Tuntui kuin iso kivi olisi pudonnut pään päältä. Jaksoin olla kirpputorilla pidempään, keskityin paremmin omaan tekemiseeni, enkä tuntenut stressiä niin voimakkaasti. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki lapset eivät pidä huvipuistoista

Vaikka koin lapsena kouluarjen raskaana, koin silti, etten oikeastaan halunnut, että kesäloma tai muut lomat koskaan alkaisivat. Tai, että n...