maanantai 28. maaliskuuta 2022

Tunto yliherkkyys ja nukkuminen

Ostin joku aika sitten painopeiton, ja taisin luvata päivittää tänne, miltä tuntuu nukkua sen kanssa. Olin aika varma, että se toisi helpotusta yöuniini, sillä sitä se oli aikaisemmin tehnyt. Mutta silloin aikaisemmin minulla oli peiton lisäksi myös vahvempi lääkitys uneen. Liekkö lääkitys vaikuttanut silloin aikaisemmin enemmän uneen, kuin itse painopeitto, sillä nykyinen painopeitto ei ole oikeastaan tuottanut sen paremmin unta. Olen nukkunut ehkä jopa huonommin sen kanssa ja vaihdoin aika pian takaisin edelliseen peruspeittooni. Painopeittoni on oikeastaan myös aika viileä. Sen läpi ilma virtaa erilailla ja se tuntuu epämiellyttävältä, kuin pieni tuulen vire tai kylmä ilma olisi jatkuvasti keholla.

Eilen illalla aloin pohtimaan uusia näkökulmia siihen miksi nukahtaminen on minulle vaikeaa. Aloin myös miettimään, miksi ihmiset oikeastaan käyttävät peittoa nukkuessaan?

En ole koskaan ajatellutkaan, että nukkuminen yöllä voisi tapahtua ilman peittoa. Minun elämässäni on aina ollut niin, että kun menen nukkumaan, niin se merkitsee sitä, että laitetaan peitto päälle. Nukkuminen ja peitto olivat yhtenäinen pari, jotka kuuluivat yhteen.
Mutta, onko peitto välttämättömyys siihen, että voi nukkua yöunet?

Sängyssä maatessani mietin, miltä minusta oikeastaan tuntuu olla peiton alla. Kun aloin sitä miettimään ja tunnistamaan kehon tuntemuksia, huomasin, että aloin löytämään syitä sille miksi olin erityisen ahdistunut ja levoton sängyssä. 
En tuntenut oloani hyväksi. Koko kehoni oli täynnä epämiellyttäviä tuntemuksia. Peitto tuntui karhealta ja kuivalta. Jostain kohtaa lakanan alta tuntui sisällä oleva untuvapeitto, jonka päälikangas tuntui vielä hirveämmältä. Peitto ei ollut asettunut nätisti kehoani vasten. Siinä oli ryppyjä, jotka ihoni tunnisti selkeästi. 

Minusta oikeastaan tuntui siltä, kuin minun päälläni olisi ollut pieniä muurahaisia kipittelemässä ympäri kehoani.

Ihon tunto yliherkkyys

Vasta lähivuosina olen ymmärtänyt, että minulla on huomattavaa ihon aisti yliherkkyyttä. 
Se vaikuttaa elämääni paljon, vaikken sitä usein kykene edes tunnistamaan, kuin vasta myöhemmin, joskus en silloinkaan. Erilaisia tuntemuksia on niin paljon, että ne sulautuvat yhteen yhdeksi isoksi pahan olon tunteeksi.

Viime yötä ennen en ole ymmärtänyt, että myös peitto aiheuttaa ihollani epämiellyttäviä aistituntemuksia.  Epämiellyttävät tunteet iholla vaikuttavat olotilaani ja sitä kautta tietysti siihen, miten pystyn rentoutumaan ja nukkumaan.

Tämän nyt tiedostaessani, pystyn alkaa pohtimaan uusia erilaisia vaihtoehtoja siihen, etten tuntisi näitä ikäviä aistituntemuksia.

Apukysymyksiä:

Olisiko erilainen lakanamateriaali sopivampi?

Voisiko päälläni olla jokin lämmin vaate peiton sijasta?

Voisiko peitto ollakin viltti?.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki lapset eivät pidä huvipuistoista

Vaikka koin lapsena kouluarjen raskaana, koin silti, etten oikeastaan halunnut, että kesäloma tai muut lomat koskaan alkaisivat. Tai, että n...