torstai 1. helmikuuta 2018

Tietoa aspergerista ja autismista osa 2

Tässä luvussa pohdin niitä kysymyksiä mitä minulla itsellä heräsi kun aloin tutkimaan autismia ja aspergeria.

Mitä eroa on aspergerilla ja autismilla?
Näiden ero on itseasiassa hyvin pieni. Autistinenhäiriö eli lyhyesti sanottuna autismi voidaan diagnosoida jos henkilöllä on ollut todistettavia piirteitä jo ennen kolmatta ikävuotta. Aspergerissä piirteet ovat tulleet näkyviin myöhemmin tai niitä ei voida todistaa. Autistisessahäiriössä on myös usein jonkinlaista puheenviivästymää.
Ennen nämä kaksi diagnosoitiin vielä kahdeksi eri diagnoosiksi, mutta vuodesta 2018 ne luetaan yhden saman diagnoosin alle. 
https://www.autismiliitto.fi/autismikirjo/diagnosointi/diagnoosimuutos

Onko autistiset kehitysvammaisia?
Autismi ei tee ihmisestä kehitysvammaista. Autismi ei tarkoita kehitysvammaisuutta.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Autismi
Itse en ole perehtynyt kehitysvammaisuuteen sen erityisemmin, mutta jos aihe kiinnostaa täältä voi ehkä löytyä lisätietoa: http://www.kehitysvammaliitto.fi/kehitysvammaisuus/

Onko autismi sairaus?
Autismi ei ole sairaus, jonka voisi parantaa tai ottaa pois. Autismi on osa persoonallisuutta.

Miksi autismia ei lueta sairauksiin?
Sairaus on sellainen asia joka ei kuulu ihmiseen, jota ihmisen keho yrittää poistaa ja/tai josta johtuen ihminen voi huonosti. Autismi ei ole sairaus, koska autistinen ihminen voi vain silloin huonosti jos ympäristössä on jotain sellaista, joka saa autistisen voimaan huonosti.
Autismi on henkilön normaali tila.

Miksi autismia diagnosoidaan?
Miksi autismia ylipäätään diagnosoidaan johtuu juurikin siitä, että he ovat yksinkertaisesti niin erilaisia neurotyypillisistä (eli siitä mikä on määrätty normiksi) etteivät he pysty yrityksistä huolimatta sopeutumaan siihen millä tavalla yhteiskunta tällä hetkellä toimii ja pyörii. Diagnosointi mahdollistaa yhteiskunnan vastaan tulemisen sopeutumisessa erilaisin tukien keinoin.

Mitkä ovat tyypilliset autistiset piirteet?
On hyvä tietää, että autisteilla ei ole samanlaista persoonallisuutta. Heillä ei siis ole täysin samanlaisia persoonallisuuden piirteitä. Piirteet jotka luetaan autismiin ovat sellaisia mahdollisia piirteitä. Kaikilla autisteilla ei siis ole kaikkia piirteitä. Osalla saattaa olla vaikka vain yksi sellainen piirre, joka on kuitenkin niin hallitseva, että se koetaan tarpeelliseksi kirjata se ylös diagnoosiksi.
Tyypillisiä autisminpiirteitä on lueteltu todella monessa eri paikkaa, enkä siksi koe tarpeelliseksi listata niitä tähän ylös. Linkkaan kuitenkin tähän sinulle sellaisen lista.
Kehottaisin myös tutustumaan tähän kirjoitukseeni (tulee myöhemmin)

Ovatko autistit tyhmiä?
Autismi ei tee ihmisestä tyhmää. Lisää aiheesta postauksessa Olenko tyhmä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki lapset eivät pidä huvipuistoista

Vaikka koin lapsena kouluarjen raskaana, koin silti, etten oikeastaan halunnut, että kesäloma tai muut lomat koskaan alkaisivat. Tai, että n...