maanantai 1. tammikuuta 2018

Maaginen lista ja sen merkitys

Tässä luvussa pohdin listaa, joka on tehty autisminkirjolaisten piirteistä verrattuna neurotyypillisiin. Lista on luonnollisesti tehty siis niistä piirteistä joita neurotyypilliset, joiden tapoja normaaliksi kutsutaan, eivät ole ymmärtäneet autismikirjolaisissa. Tapoja joita he ovat pitäneet epänormaalina ja outona. Ehkä ärsyttävinä. Kun jotain ei ymmärrä ja huomaa, että se jotain on poikkeavaa koko valtaväestöstä, on ensimmäinen ajatus, että piirre on vika tai häiriö.
Voisin siis sanoa, että lista on tehty autosminkirjolaisten vioista. Ja siltä se monesta autisminkirjolaisesta tuntuukin. "Kuinka julmaa?!"
Asiaa pitää kuitenkin katsoa neurotyyppisten näkökulmasta. Miksi sellainen lista on tehty? Miksi kukaan vaivautuisi tekemään sellaisen listan, jos tarkoitus olisi kiusata? Voisiko se kiusaamisen sijasta johtua siitä, että neurotyypilliset, jota kutsutaan normiksi, ovat halunneet oppia ja ymmärtää ja auttaa.
Ei ole ehkä ymmärretty, että sellainen lista kuulostaa enemmänkin ''Me näemme nämä asiat teissä ja me näemme nämä asiat teidän huonoina puolina!''. Vaikka tarkoitus on oikeasti vain tuoda ymmärrystä muille neurotyypillisille ja ihan vain kaikille muillekin. Tai ehkä se on ymmärretty, mutta on pidetty paljon pahempana, jos ne asiat eivät tule julki. Kuka ikinä on tehnytkään sen listan tarkoitus on ollut auttaa jakamaan ymmärrystä tuomalla esille niitä asioita mitä valtaväestö(?) ei ole ymmärtänyt autisminkirjolaisissa. Ja siksi pitävät niitä ehkä outoina ja ärsyttävänä.
Huonojen puolien esille tuominen ei tarkoita siis automaattisesti kiusaamista tai vaikka sitä, että haluan kostaa neurotyyppisille, kun ovat sellaisen listan tehneet. Minä olen oppinut, ettei neurotyyppisten näkökulmasta katsottuna autisminkirjon poikkeavista piirteistä tehty lista ole tehty ilkeyden merkeissä. Ei ole siis mitään kostettavaa.

Näiden tietojen pohjalta kokosin samanlaisen ja samalla tarkoituksella, kuin edellä mainitsin, listan tänne. Listan tekemiseen olen kysynyt apua muilta autisminkirjolaisilta.
Listaa saa vapaasti käyttää sitten tulevaisuudessa kun/jos sitä tietyistä syistä tarvitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki lapset eivät pidä huvipuistoista

Vaikka koin lapsena kouluarjen raskaana, koin silti, etten oikeastaan halunnut, että kesäloma tai muut lomat koskaan alkaisivat. Tai, että n...