torstai 28. joulukuuta 2017

Empatiakyvynpuute ja itsekkyys

Olen monesta paikasta lukenut, että Asperger/autismi- oireyhtymälle tyypillinen piirre on empatiakyvyn puute. Tämä aluksi vähän järkytti minua ja loukkaannuin..koska vaikka siinä puhuttiin nimenomaan empatiakyvystä luin sen jotenkin näin: "Tällaiset ihmiset ovat itsekkäitä ja tunnekylmiä".
Uskon, että moni muukin on tulkinnut empatiakyvyn puuttumisen juurikin noin.

Mutta empatia oikeasti tarkoittaa:
"..kykyä ymmärtää mitä toinen ihminen kokee tämän näkökulmasta, eli itsensä asettamista toisen henkilön asemaan. Empaattisessa vuorovaikutuksessa henkilö ymmärtää toisen henkilön tunteet. " -wikipedia

Nämä ihmiset, jotka ovat kutsuneet minua narsistiseksi ja itsekkääksi, pohdin, ovatkohan he itse olleet empatiakyvyttömiä näin sanoessaan. Jos oletetaan, että ammatti-ihmiset ovat oikeassa ja totta tosiaan en kärsi narsistisesta persoonallisuushäiröstä. Eikö se oikeastaan tarkoita sitä, että nämä ihmiset jotka ovat sanoneet näin, eivät ole osanneet itse asettua minun asemaani? Hehän siis ovat empatiakyvyttömiä. Luultavasti kuitenkin vain siksi koska he eivät ymmärrä tai pysty ymmärtämään miten ajattelen asioita. Päätelmät siis muuttuvat sen mukaan miltä suunnalta niitä katsoo.

Voiko ymmärtämättömyyttä kutsua empatiakyvyn puutteeksi?

Uskon, että autistisia- henkilöitä kuvataan usein empatiakyvyttömiksi, sillä heillä on vaikeuksia ymmärtää neurotyypillisiä eli valtaväestöä. Jos ei ymmärrä valtaväestöä niin henkilössä täytyy olla jotain vikaa!..? 

Empatiakyvyttömyys kuulostaa minun korvaan hirvittävän negatiiviselta. Ja tässä tullaan siihen miksi yhä vain autismi jää monelta tunnistamatta. Empatiakyvynpuute kuvaa asiaa neurotyypillisten näkökulmasta. Ei siis itse autistisen henkilön näkökulmasta. Eikä sen takia myöskään siis realistisesta näkökulmasta.
Siitä sanasta pitäisi luopua autisminkirjon piirteiden esittelyssä ja korvata sana tai painottaa enemmänkin sitä, että autisteilla on vaikeuksia ymmärtää neurotyypillisiä ja painottaa sitä, että se johtuu täysin erilaisesta ajattelutavasta ja vaikeudesta tulkita, näyttää ja hahmottaa omia ja muiden tunteita.

Se miksi jotkut autistiset sitten ymmärtävät ehkä jopa suurimman osan ajasta neurotyypillisiä eivätkä näyttäydy _heille_ "empatiakyvyttöminä" johtuu siitä, että he ovat opetelleet neurotyypillisen ajatusmaailman. Tämä on vaatinut varmasti paljon työtä, opettelua ja ponnistuksia. Eikä sen oppiminen tarkoita sitä ettei henkilöllä ole autisminkirjonhäiriötä.

Autismi ei tarkoita, että ihminen on empatiakyvytön. Autismi ei tee kenestäkään empatiakyvytöntä.

Tähän kuitenkin liittyy kaikenlaista muutakin. Mm. täällä mainittiin, että mitä paremmin tunnistaa omia tunteitaan sitä helpompi on tunnistaa muiden tunteita. Omien tunteiden ja muiden tunteiden hahmottamisen vaikeutta on kuvailtu usein olevan yksi oireyhtymän piirre.

https://www.narsistienuhrientuki.fi/tietoa-narsismista/narsismista_yleisesti/narsistin_nakemys_empatiasta/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki lapset eivät pidä huvipuistoista

Vaikka koin lapsena kouluarjen raskaana, koin silti, etten oikeastaan halunnut, että kesäloma tai muut lomat koskaan alkaisivat. Tai, että n...