keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Misofoniasta

Joku aika sitten, varmaan noin kaksi vuotta sitten, aloin tutkimaan ja etsimään tietoa ääniyliherkkyyksistä. Törmäsin sanaan misophonia (suomeksi misofonia).
Nyt viime päivinä löysin artikkelin, joka kertoi tästä samasta vaivasta. Oli hieno saada ekaa kertaa lukea suomenkielistä tekstiä aiheesta, kun ennen luin vain englanninkielisiä.
Tunnen joitain muitakin, itseni lisäksi, jotka ärsyyntyvät tietynlaisista äänistä. En kuitenkaan ole varma onko heillä ollut se aina, kuten minulla, eli lapsuudesta asti

Äänet jotka raivostuttavat:

Minä muistan raivokohtauksia tietyistä äänistä jo lapsuudessa. Joskus sain osakseni vihaa päälle, kun raivostuin äänistä ja ihmiset luulivat ehkä, että teen sen tahallaan. En tehnyt, enkä voinut sillä mitään, enkä vieläkään voi.

Olen aina inhonnut syömisääniä. Mutta kaikkien syömisäänet eivät ärsytä. Olen huomannut että itsellä yleensä erityisesti läheisten ihmisten syömisäänet ärsyttävät. Luinkin sen olevan yleistä ja tyypillistä.
Myös tuntemattomien syömisäänet häiritsevät joskus. Etenkin jos täytyy keskittyä johonkin vaikka koulussa. Omat syömisäänet eivät ärsytä. Asiaan auttaa yleensä se jos itse syön samalla kuin toinen syö, silloin se ei ärsytä ainakaan niin paljon. Myös taustaäänet vaikuttavat. Esimerkiksi isossa ruokalassa yhden ihmisen syömisääni sekoittuu muihin ääniin, jolloin se ei häiritse.

On myös muita ääniä, esimerkiksi nivelten naksauttaminen on jotain ihan kamalaa. Muistan ylä-asteella ollessani, että eräs poika naksautteli sormiansa ja se puistatti minua aivan järjettömän paljon. Poika varmaan luuli, että vihaan häntä. Joskus uskaltauduin sanomaan, että lopettaisi sen jo.

Ääniä voi olla myös ihan kaikenlaiset muut äänet. Minun on erityisen vaikea keskittyä yhtään mihinkään jos kuulen keskustelua lähelläni. Joskus pesukoneen voimakas ja nopea ääni, jatkuva yskiminen, kuorsaaminen tai muu sellainen ärsyttää ja häiritsee. Joskus normaali puheääni tuottaa ahdistusta tai inhoa.

Minulla on myös todettu kuulon alenema normaalien äänien kohdalla, joka vaikuttaa siihen, että kuulen matalat ja kimeät äänet selvemmin, kuin esimerkiksi normaalilla äänellä puhumista. Joka tietysti vaikuttaa kuinka pystyn kuuntelemaan, kuulemaan ja keskittymään toisten puheeseen, jos kuulen jotain muuta.

Äänet jotka rauhoittavat:
Ettei vain keskityttäisi niihin huonoon puoliin haluan kertoa mitkä äänet tuntuvat minusta erittäin ihanilta.
-Kellon rauhallinen tikitys voi joskus olla rauhoittavaa, lapsuudessa se joskus häiritsi
-Pesukoneen vaimea ja rauhallinen ääni. Ei siis nopea linkous
-Yleensäkin jatkuva ja samalla äänenpainolla rauhallinen ääni taustalla rauhoittaa (jätän usein jonkun ohjelman pyörimään taustalle, jos tuntuu että olen ahdistunut)
-Täydellinen hiljaisuus (tämä saattaa olla joskus tosi ahdistavaakin. riippuu hetkestä)
-Metsän äänet
-Sateen ropina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki lapset eivät pidä huvipuistoista

Vaikka koin lapsena kouluarjen raskaana, koin silti, etten oikeastaan halunnut, että kesäloma tai muut lomat koskaan alkaisivat. Tai, että n...