torstai 22. maaliskuuta 2018

Autismi on jotain mistä kärsitään?

Alkukirjoitus: Jos koet vaikeaksi ymmärtää tätä tekstiä suosittelen lukemaan tämän:
http://kunloysin.blogspot.fi/2018/01/tietoa-autismista-ja-aspergerista.html


En voi puhua kaikkien autismikirjonhenkilöiden puolesta, mutta uskon puhuvani monen muunkin kuin vain itseni puolesta, kun kerron että autistiset henkilöt kärsivät, mutta se ei johdu autismista eli toisin sanoen heidän aivojensa toiminnasta.
Ja siksi lause, jota pidetään ehkä jotenkin päivänselvänä eli "autismista kärsivät ihmiset" ei ole looginen eikä pidä paikkaansa. Ja se antaa autismista jollain tavalla väärän kuvan.

Tässä tekstissä kerron minkä takia ihmiset sanovat, että autismista kärsitään ja minkä takia sitä sanontaa pitäisi mielestäni välttää.

---

Vaikka monien mielestä autistiset henkilöt saattavat käyttäytyä oudosti tai epänormaalisti, esimerkiksi erilaisilla liikkeillä, kuten käsien räpyttely tai itsensä heijaaminen. Asiaa täytyy mennä katsomaan itse autistisen henkilön näkökulmasta. Tällöin nähdään, että käytös, jota yleisesti neurotyypilliset pitävät epänormaalina on oikeastaan aivan normaalia ja olisi epänormaalia, jos hän ei tekisi niin kuin tekee.

(Lisäksi tähän välihuomautuksena sellainen asia, kun autismin yksi piirre kerrotaan olevan empatiakyvyn puute, joka tarkoittaa vaikeutta tulkita muita ihmisiä. Kysymys kuuluu keitä muita? Yhtälailla kuten autisminkirjonhenkilöillä on vaikeutta ymmärtää neurotyypillisiä, on neurotyypillisillä vaikeutta asettua autistisen henkilön asemaan. Eikö tämä juurikin kerro siitä, että neurotyypillisiltä puuttuu samalla tavoin empatiakykyä? Lisää aiheesta täällä)

Lisäksi, itsensä heijaaminen ja vaikka sanojen toistaminen on yksi keino helpottaa ahdistusta.
Mitä sinä itse tekisit ahdistuksen kourissa? Yrittäisitkö helpottaa sitä?
Yksi väärimpiä asioita joita tiedän on sanoa henkilölle, joka on ahdistunut, ettei hän saa helpottaa omaa pahaa oloa koska se näyttää muiden mielestä oudolta. (eri asia on jos helpottaminen aiheuttaa kärsimystä muille tai henkilölle itselle)

Miksi autistiset ihmiset sitten kärsivät ja miksi se halutaan ottaa esiin?
Yksinkertaisesti sanottuna tämä maailma on rakennettu mahdollisimman tehokkaaksi, mahdollisimman niin, että saataisiin nopeasti tuloksia ja oravanpyörä pyörii nopeaa. Osa ihmisistä kestää tämän ja osasta se tuntuu hyvältä ja luonnolliselta. Useimmat autisminkirjon ihmiset ja myös monet niistä jotka eivät ole autisminkirjoilla, eivät kestä sitä nopeasti menevää pyörää ja tipahtavat ehkä kyydistä pois. Se mikä heistä tuntuisi luonnolliselta on jäänyt taka-alalle.
Miksi yleisesti ottaen nämä ihmiset, jotka kestävät elää näin hektisessä maailmassa, ovat saaneet sellaisen vaikuttavan paikan maailmassa kuin päätösvallan miten asioita tehdään, väitetään johtuvan siitä, että suurimmalle osalle ihmisistä tämä yhteiskunnan toiminta on niin kuin heille on parhaaksi. Ei olisi järkevää toimia niin kuin se olisi parhaaksi toimia pienelle osalle väestöä.

Onko asia oikeasti näin? Autismin kerrotaan monessa lähteessä olevan alidiagnosoitu. Joka herättää itselläni ristiriitaisia tuntemuksia ja kysymyksiä.
- Miten voimme tietää mikä on suurimmalle osaksi parhaaksi jos emme edes tiedä millä tavoin suurin osa ihmisistä ajattelee?
-Mistä voimme tietää, että suurinosa ihmisistä tosiaan on neurotyypillisiä jos emme tiedä kuin moni on autisminkirjoilla?
-Miksi erilaiset mielenterveydenhäiriöt lisääntyvät jos suurimmalla osalla on täällä hyvät oltavat? (voi myös olla ettei mielenterveydenhäiriöt ole lisääntyneet vaan on paremmat mahdollisuudet huomata niitä mm. sen takia ettei asiaa enää hävetä niin paljoa)
Mutta oli miten oli entä jos suurin osa ihmisistä ei tosiaankaan kestä tämän yhteiskunnan tapoja ja käytänteitä?

Väistämättä tulee myös mieleen ajatus siitä, kun autismin yksi piirre kerrotaan olevan juurikin vaikeus kertoa itsestään, tunteistaan ja ajatuksistaan sekä loogisesti ajateltuna erilaisista mielenterveydenhäiriöistä kärsivien kaikki energia menee seuraavan minuutin kestämiseen, joten heidänkin ajatukset ovat väistämättä jäänet taka-alalle;
Oli näitä ihmisiä kuin paljon tahansa, vaikkapa suurin osa ihmisistä, ovat heidän ajatuksensa jääneet taka-alalle silloin joskus ja nyt kun alettu pohtimaan miten yhteiskunnan pitäisi kehittyä eteenpäin. Joka näin sanottuna kuulostaa ehkä liian yksinkertaiselta, mutta pääpointti siinä on tärkein. Kun pitäisi kertoa mitä haluaa elämältä ja miten olisi parhain mahdollista toimia, ovat he jotka ovat pitäneet ääntä ja vastanneet nopeimmin saaneet haluamansa. Jotka tässä tapauksessa ovat luultavasti niitä joita on vetänyt puoleensa nopeat tulokset, raha..tms.

Tarkemmin sanottuna siis autistiset ihmiset kärsivät ympäristön takia.
Miksi ihmiset sanovat, että autistiset ihmiset kärsivät?
Joissain tapauksissa, mutta ei kaikissa, häiritseviä tekijöitä on niin paljon, että todetaan ettei ole mahdollista ottaa kaikkia tekijöitä pois. Ja että henkilön pitää vain kestää. Ja jos hän vaatii helpotuksia hänelle saatetaan sanoa jotain sellaista kuin, että kestä tai muuta itseäsi.
Joissain tapauksissa se, ettei tekijöitä ole mahdollista ottaa tuosta noin vain pois, pitää paikkaansa. Ahdistavat tekijät saattavat olla esimerkiksi ristiriidassa keskenään. Kuten: Ahdistaa olla yksin, mutta ahdistaa myös olla muiden seurassa. Joka on yksikertainen esimerkki.

Joissain tapauksissa ja uskon myös, että suurimmaksi osaksi väite ettei asiaa voida muuttaa on tekosyy välinpitämättömyydelle tai muutoksien pelolle. Tällöin on paljon helpompi väittää henkilölle ja itselle, että henkilössä itsessä on vain jokin epäluonnollista, kuin että myönnetään, että ympäristössä on jotain vialla. "Miten niin ympäristössä? Meillähän täällä on kaikki aivan täydellisesti! "
Tämän takia tilalle otetaan ehkä mieluummin joku joka ei vaadi muutoksia. Joka kestää asian,
mutta kuinka kauan? Olen kuullut, että kaikkia ihmisiä jollain tasolla häiritsee autisminkirjonihmisiä häiritsevät tekijät, mutta autisminkirjonihmiset huomaavat asiat ennen neurotyypillisiä.

Vaikka on helpompi sanoa, ettei meidän ympäristössä ole mitään vikaa on paljon helpompi muuttaa ympäristöä, kuin ihmisten monimutkaista aivotoimintaa. Ja kaiken lisäksi jokaisella ihmisellä on oikeus elää sellaisessa ympäristössä, joka ei kohtuuttomasti aiheuta vaikeuksia. Ja jokaisella on oikeus vaatia sitä.
Miksi autismi on alidiagnosoitu johtuu varmasti monesta tekijästä mutta uskon yhden tekijän olevan juurikin pelko muutoksista. Muutoksia pelätään autisminkirjon puolella ja tässä tapauksessa myös neurotyypillisten puolella tai niiden puolella, jotka ovat äänekkäimpiä ja he haluavat tietysti toimia niin kuin heille on parhaaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki lapset eivät pidä huvipuistoista

Vaikka koin lapsena kouluarjen raskaana, koin silti, etten oikeastaan halunnut, että kesäloma tai muut lomat koskaan alkaisivat. Tai, että n...